Menu

Wat doet een virusscanner?

February 14, 2020 - Security
Wat doet een virusscanner?

Vanaf het allereerste moment dat je een computer in gebruik neemt kijk je al snel naar een virusscanner. Doordat er online veel dreigingen zijn van onder andere virussen en malware heb je zodra je online actief bent een virusscanner nodig. Hierdoor zorg je ervoor dat je computer beschermd is en hiermee ook je eigen persoonlijke eigendommen die iedereen op zijn computer heeft staan. Een virusscanner is er dus aan de ene kant voor om je te beschermen tegen online dreigingen. Daarnaast beschikken de meeste virusscanners over veel meer opties om je privacy te beschermen en te verbeteren.

 

Beveiliging

Allereerst is de virusscanner er om je te beschermen tegen allerlei soorten van online dreigingen. Dit kunnen virussen zijn, maar ook malware of spyware wat in sites verstopt kan zitten. Alles bij de virusscanner is er op gericht om je systeem zo optimaal mogelijk te beschermen. De meeste virusscanners zorgen er uit zichzelf ook voor dat zij zichzelf van updates voorzien om ook tegen de nieuwste dreigingen beschermd te zijn. Daarnaast bieden de meeste virusscanners ook een real-time beveiliging aan. Hierdoor hoef je niet zelf de virusscanner te starten, maar gaat dit allemaal automatisch. Hierdoor ben je een stuk beter beveiligd tijdens het online surfen.

Extra’s

De meeste virusscanners bieden naast de primaire functie om te beveiligen echter nog enkele extra diensten en functies aan. Zo kunnen de meeste virusscanners ook spam onderscheppen die je mailbox binnenkomt. Sommige virusscanners beschikken ook over extra functies om de privacy van de gebruiker te behouden en vergroten. Voorbeelden hiervan zijn cloud-opslag en wachtwoorden managers. De cloud opslag dient onder andere om op een veilige plaats je bestanden, zoals foto’s en documenten op te slaan. Als er dan iets met je systeem gebeurt zijn in ieder geval de belangrijkste bestanden nog veilig. Je kunt deze later ook weer terug vragen.

De wachtwoorden managers zijn bij ieder programma weer anders. Zo is er software waarbij je de wachtwoorden alleen in een veilige kluis op kunt slaan. Echter zijn er ook programma’s beschikbaar die zelf ook sterke wachtwoorden kunnen genereren. Op die manier krijg je voor elk account dat je online aan moet maken een sterk wachtwoord die moeilijker te kraken valt voor kwaadwillende.

virusscanners

Gratis en betaalde virusscanner

De meeste ontwikkelaars van virusscanner programma’s zijn begonnen met betaalde pakketten. Dit betreft meestal de complete pakketten aan waar niet iedereen behoefte aan heeft. Hierdoor zijn een aantal ontwikkelaars op het idee gekomen om een gratis versie van hun betaalde pakketten aan te bieden. Om een gratis versie aan te bieden hebben ze ervoor gekozen om de betaalde variant uit te kleden zodat alleen de basisbehoeften overblijven. Om aan de ene kant mensen hun systeem te kunnen laten beveiligen en aan de andere kant om mensen kennis te laten maken met hun producten kun je dus gratis deze virusscanners gebruiken. Qua beveiliging doen de gratis versies niets onder aan de betaalde versies. Echter zal je een pakket moeten aanschaffen als je op zoek bent naar meer opties en functies die je in kunt stellen. Op die manier is er voor iedereen software beschikbaar en krijg je zelf de keuze in welke mate je het systeem wilt beveiligen.

Windows

De laatste jaren beschikken de versies van Windows over hun eigen gratis virusscanner. Het bedrijf claimt zelfs dat voor Windows 8 en 10 geen eens scanners geïnstalleerd hoeven te worden. Echter kun je er wel voor kiezen om alsnog een virusscanner te installeren.

OSX

Ook maker van OSX, Apple, zegt dat virusscanners niet nodig zijn voor hun besturingssysteem. Echter zijn er de laatste tijd steeds meer scanners voor OSX beschikbaar. Als je in het bezit bent van een Apple systeem kun je dus zelf besluiten om alsnog een virusscanner te installeren.

Mobiel

Vaak worden mobiele Android apparaten vergeten, maar ook daarmee ben je actief op het internet. Ook bij mobiele apparaten is het dus van belang dat je deze beveiligd tegen online dreigingen. Belangrijker argument is misschien nog wel om al je persoonlijke bestanden op je mobiele apparaat veilig te stellen door middel van een virusscanner.

 

 

%d bloggers like this: