Menu

Zijn gratis antivirusscanners echt vrij van kosten?

January 15, 2020 - Security
Zijn gratis antivirusscanners echt vrij van kosten?

Gratis, gratis, gratis. Overal waar je kijkt op internet, ongeacht het product, je ziet het woord ‘gratis’ voorbij komen. Een voorbeeld; ‘bestel nu gratis jouw afslankproduct’. Dat is heel aantrekkelijk, maar uiteindelijk blijkt dat je wel hoge verzendkosten betaalt. Uiteindelijk betaal je toch voor het product en is het helemaal niet gratis. Bij virusscanners werkt dit ook zo. Meer dan 80.000 resultaten krijg je in Google te zien wanneer je zoekt naar een gratis virusscanner. Als je zoekt naar een gratis virusscanner, dan zijn dit nog eens een half miljoen extra resultaten. Echter, verreweg de meeste van de getoonde virusscanners zijn helemaal niet gratis. Toch zitten er wel gratis virusscanners bij die echt kosteloos zijn, en dit ook blijven in de toekomst.

 

Let op de zogenaamde free trials

Iedereen vindt de woorden ‘gratis’ en ‘free’ aantrekkelijk en de woorden worden dan ook gebruikt om aan te trekken. Het zegt alleen helemaal niets over de kosten, in de meeste gevallen. Vaker zit er een addertje onder het gras. In verreweg de meeste gevallen gaat het namelijk om een free trial, ofwel een gratis probeerversie. Dit betekent dat je de antivirusscanner voor een bepaalde duur, meestal een maand, gratis mag uitproberen. Na deze periode vervalt de free trial en krijg je een factuur gepresenteerd. Betaal je deze niet, dan mag je ook niet meer gebruik maken van de antivirusscanner. Controleer dus goed of de virusscanner wel echt gratis is, ook in de toekomst, en dat het niet gaat om een free trial.

 

firewall en antivirus

 

De kwaliteit en privacy

Als je een echt gratis virusscanner zoekt, let dan op twee heel belangrijke zaken, namelijk de kwaliteit en de privacy. Op de eerste plaats de kwaliteit; deze moet natuurlijk uitstekend zijn. Er moet een firewall bijzitten en, als het even kan, ook een spywarescanner. Zo hoef je geen aparte spywarescanner te gebruiken. Lees ervaringen van anderen om achter de echte kwaliteit te komen, want een fabrikant zal altijd zeggen dat deze virusscanner de beste van allemaal is. Op de tweede plaats let je ook op je privacy. Er zijn namelijk gratis virusscanners die jouw surfgedrag voortdurend vastleggen. De gegevens over jouw surfgedrag worden vervolgens te koop aangeboden aan meerdere partijen. Deze verkopen zorgen ervoor dat de gratis virusscanner kan blijven bestaan en iets oplevert, terwijl het toch gratis is. Je wilt geen gebruik maken van een virusscanner die jouw persoonlijke gegevens op een hoop gooit, in een bestand zet en aan meerdere partijen verkoopt. De welbekende gratis virusscanner van AVG is hier een goed voorbeeld van.

 

Virussen en spyware

Kies voor een gratis virusscanner die ook een scanner voor spyware heeft. Spyware komt ontzettend veel voor en zorgt voor een aanzienlijke vertraging van je iPad, tablet, laptop of computer. Dit wil je natuurlijk niet, maar diverse virusscanners laten spyware door. De virusscanners met een scanner voor spyware doen dit niet en beschermen daarom ook tegen spyware in alle soorten en maten. Bepaal ook of jij een extra malware scanner nodig hebt om ook malware te onderscheppen voordat er schade wordt aangericht. Er zijn vrij eenvoudige en relatief uitgebreide gratis virusscanners. Neem de tijd om de beste optie voor jou te kiezen, want er zijn zeker gratis virusscanners die je een optimale bescherming kunnen bieden en waarbij gratis echt gratis is, ook in de toekomst.

%d bloggers like this: